Novosti prenovljenega portala - pomembno!

26.02.2018

Spoštovani uporabniki portala www.prekrski.si,

Ob 12. obletnici delovanja našega portala vam predajamo v uporabo vsebinsko in oblikovno prenovljen prekrškovni portal, ki bo preglednejši in prijaznejši za uporabo.

Na portalu vam ponujamo vse dosedanje vsebine, ki pa smo jih razporedili na 3 poglavja in sicer na teoretični vsebine, praktične vsebine, obrazce za delo prekrškovnih organov ter zadnje poglavje sprašujete.

Poglavje teorije smo razdelili na zakonodajo in prekrškovno abecedo.

Področje Zakonodaje smo povsem spremenili. Odločili smo se, da vam kot delovni pripomoček pripravimo za uporabo zakone in podzakonske akte, ki jih potrebujete pri vodenju postopka o prekršku. Vse ostale zakone ali podzakonske akte pa smo izpustili, saj bi bilo naštevanje vseh predpisov, ki v materialno pravnem smislu določajo kršitve, ki so sankcionirane kot prekrški, nepregledno in neuporabno zaradi zelo velikega števila teh predpisov. Vsak prekrškovni organ iz svojega področja te predpise pozna in jih za vsebino dejanskega opisa prekrška nato v postopku o prekršku vodi do končne pravnomočne odločitve in pravilne ter pravične sankcije kršiteljev. Oba poglavja in sicer zakone ter pravilnike in uredbe bomo sproti ažurirali in skrbeli za njihovo vsebino.

V Prekrškovni abecedi smo pregledali in dopolnili razlago posameznih pojmov oz. vsebin, s katerimi se srečujete pri vodenju prekrškovnega postopka po abecednem vrstnem redu. V tem delu bomo to vsebino v bodoče sproti dopolnjevali s pojmi ali vsebinami, za katere bomo ocenili, da so pri vašem delu potrebne. Z veseljem pa bomo sledili tudi vašim predlogom in željam pa tolmačenju vsebin ali pojmov prekrškovnega postopka, za katere boste želeli podrobnejša pojasnila.

V poglavje Praksa, smo uvrstili strokovne prispevke, študije primerov, razlago posameznih postopkov s praktičnimi primeri vodenje postopka, aktualno prakso načina dela in odločanja prekrškovnih organov in prakso sodišč pri odločanju v rednem postopku sodnega varstva ali izrednem postopku varstva zakonitosti. Tudi na tem področju vašega vsakdanjega dela organov, ki vodijo postopek o prekrških, bomo z veseljem ustregli vašim željam in predlogom po dopolnjevanju tega področja vprašanj in praktičnega načina vodenja postopka in vam bodo naši sodelavci s svojimi bogatimi izkušnjami radi pomagali.

Poglavje Obrazcev smo vsebinsko predelali z preglednejšimi kazali in vsebino razlag k posameznemu obrazcu, obrazce pa smo v celoti uskladi z vsemi dodatki in spremembami predpisov, ki urejajo vodenje postopka o prekrških. Ob obsežni vsebini razlaga obrazcev in velikemu številu obrazcev za posamezna področja vodenja postopka o prekršku pa smo pripravljeni ustreči vsaki vaši želji, v kolikor vam razlaga posameznega obrazca ne bi bila dovolj natančna ali razumljiva in tudi v kolikor bi menili, da so potrebni za posamezna opravila pri vodenju postopka o prekršku dodatni obrazci.

Dodatno poglavje, ki ga nismo uvrstili v sklop vsebinskih poglavij pa je poglavje »sprašujete«. Tako kot do sedaj želimo imeti z vsakim našim registriranim uporabnikom neposredni individualni stik in možnost komunikacije. Tako bomo tudi v bodoče z našimi strokovnimi sodelavci ažurno odgovarjali na vaša vprašanja in pomagali pri odpravi težav in nerazumevanja posameznih postopkov tako praktične narave, kot tudi teoretične uporabe predpisov.

Poleg opisanih poglavij, ki smo jih poimenovali vsebinska, pa je nato še poglavje urejanja naših razmerij z naročniki

Spremenili smo tudi sistem prikazovanja novic oz. obveščanja. Na levi strani zaslona so prikazane najnovejše vsebinske spremembe, opravljene bodisi pri teoretičnih temah, prekrškovni praksi ali pa obrazcih. Novice so prikazane na desni strani. Dostop do vsebin portala je možen iz več strani - iz zgornjega menija, stranskega ali pa celo iz spodnjega dela.

Spremenjen je tudi sistem prijavljanja. Ob vnosu osnovnega gesla morate vnesti tudi "Dostopno kodo", ki jo prejmete na registrirani naslov ob vsaki prijavi. Žal smo bili k večji zaščiti primorani zaradi neavtoriziranega dostopanja v portal. V sistem so vgrajene še nekatere druge, nevidne kontrole dostopanja.

Sodelavci portala se zavedamo, da je bistvena vsebina strani portala, zato se bomo v bodoče prizadevali, da bo kvaliteta vsebine teh strani tudi na dosedanjem nivoju. Želimo vam ponuditi informacije o delu na prekrškovnem področju, ki bodo omogočale vaše čim kvalitetnejše delo in pravilne odločitve.

Po prenovi oblike dostopa imamo v načrtu tudi posodobitev vsebin z nekaterimi novimi temami, o katerih pa vas bomo obvestili, ko bodo pripravljene za objavo na portalu. Pri tem želimo tudi vašo pomoč in sodelovanje. Prosimo vas, da nam sporočite vaše pripombe in predloge. Vse bomo pregledali in se potrudili, da se čim bolj približamo vašim potrebam.

Zahvaljujemo se vam za vaše dosedanje zaupanje!

Še naprej se veselimo sodelovanja z vami in vam želimo veliko uspeha pri vašem delu na prekrškovnem področju.

Sodelavci portala www.prekrski.si